-A A +A
Петък 7 Юли 2017

Расте броят на приемните семейства

Расте броят на приемните семейства

Броят на приемните семейства в България се увеличава, стана ясно на проведената в столицата регионална конференция на Международната организация по приемна грижа. Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова представи данни, според които у нас вече има над 1227 приемни семейства, от които 304 са доброволни, а 923 – професионални. Нещо повече, очакванията са през следващата година тенденцията да се запази и приемните семейства да се увеличат с още поне 500. По думите на зам.-министър Симеонова това е напълно възможно, защото само за един месец над 1300 души от цялата страна са подали молби за приемни родители. Един от градовете, където от години усилено се работи за популяризиране на приемната грижа като алтернатива на домовете за деца без родители, е Стара Загора.

Иван Димитров е ръководител на Центъра по приемна грижа към сдружение „Самаряни” в града. Разказва, че вече шеста година работят с кандидатите за приемни родители. За сериозността на работата говори фактът, че проучването на желаещите да приемат дете от дом в семейството си продължава средно около четири месеца. Оказва се, че за това време нерядко наяве излиза неподготвеност или неспособност на желаещите да се справят с тази роля. Затова пък и рискът от връщане след време на детето в дома е сведен до минимум и така се намалява стресът от адаптацията в новото семейство. А обучението и консултациите с психолозите към център „Самаряни” помагат за по-трайната спойка между приемните родители и детето: Малцина знаеха какво е „приемна грижа” поне в Стара Загора, предполагам, че нещата са били подобни в цялата страна, с изключение може би на столицата – казва Иван Димитров. – Много непопулярна беше, често се бъркаше с осиновяването, много често дори хората да разберат в какво се състои приемната грижа, бяха скептични, не го виждаха като добра възможност и за нас беше истинско предизвикателство да съумеем да ги убедим, че това е възможно. Така приемните родители започнаха да стават все повече, а и изобщо обществото започна да вижда, че това дава добър резултат, че не е толкова страшно, че не е невъзможно. Хората започнаха да се настройват положително и моите наблюдения са, че в момента приемната грижа е много по-популярна, знае се какво означава да си приемен родител. А и хората са по-позитивно настроени, вероятно и благодарение на широката медийна кампания, в която те виждат приемните родители и децата в приемните семейства. За мен това изцяло е в полза на децата. А и като че ли е наша културна черта в България – хората много бързо успяват да приемат тези деца като свои. Смятам, че това е много положително, тъй като самите деца имат необходимост от това да бъдат приемани топло, сърдечно, с много обич и разбиране. Така че това е големият плюс, че тази грижа у нас се случва и че на децата, влезли в приемни семейства, се обръща персонално внимание, те започват да живеят като останалите деца извън социалните домове. Ходят на училище или детска градина, родителите ги вземат, прибират се в нормални български домове, чувстват се част от семейството и свикват с този живот, който има всяко едно дете с родители. И това е голямата промяна, че те от малки започват да усвояват този модел и много по-лесно се социализират.

Според президента на Международната организация по приемна грижа (IFCO) Володимир Кузмински българското правителство е показало "много силна ангажираност" в постигането на промяна в тази грижа за деца. Той посочи, че IFCO организира международни конференции от 31 години, като целта на подобни срещи е представители на различни култури, нации, етноси, е да обменят опит помежду си.

 

Автор: Диана Христакиева

Източник: bnr.bg