-A A +A
Четвъртък 6 Юли 2017

Лек спад в броя на изоставените деца до 3-годишна възраст

Лек спад в броя на изоставените деца до 3-годишна възраст

„Намалява леко броят на изоставените деца до 3-годишна възраст, които се отглеждат в институции у нас. В същото време обаче се забавя преструктурирането на пилотните домове за медико-социални грижи, които трябва да предоставят нови услуги в подкрепа на семействата в риск.

Според данните на Министерството на здравеопазването, което има грижа за институциите, в които се отглеждат най-малките изоставени деца, в момента в тях има над 1600 момичета и момчета. За сравнение през 2011 година в домовете за медико-социални грижи са отглеждани близо 1800 деца.

През 2010-а правителството прие план за извеждане от институциите на изоставените деца на България. Бяха определени 8 дома, от които да бъдат изведени всички деца, а в сградите да заработят съвсем нови социални услуги.

В началото на миналата година в тези домове е имало общо над 340 деца. Сега са с близо 100 по-малко.

В столичният дом „Св. Параскева“ в момента има 22 деца – двойно по-малко от 2010-а, когато започна преструктурирането на институцията. От края на миналата година там не са приемани нови деца.

Спрян е приемът и в дома в Търговище. В момента в него живеят 25 деца. „Работата по извеждането на децата се затруднява от това, че повечето от децата са с увреждания и дори малък здравословен или физически проблем спира шанса им за настаняване в приемно семейство”, обяснява д-р Катя Алексиева – директор на ДМСГД Търговище.

Плановете са след преструктурирането на домовете в тях да се отглеждат децата с най-тежки увреждания. Ще бъдат предлагани и съвсем нови социални услуги.

От здравното министерство отчитат усилена работа и по убеждаването на родители, готови да изоставят децата си, да променят решението си. Засега обаче това се прави само в няколко пилотни общини. От ведомството отчитат, че през миналата година в осем общини е предотвратено попадането в дом на 157 деца.“

Целият репортаж на BTV бихте могли да гледате тук.

 

Източник: btvnews.bg

24.01.2013 г.