-A A +A
Петък 7 Юли 2017

България отива на съд за смъртта на дете

България отива на съд за смъртта на дете

Българският хелзинкски комитет (БХК) подготвя дело срещу страната ни. То ще бъде заведено в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще е за смъртта на дете от дом. Става въпрос за смъртта на А. Й. от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Момичето е починало на 15 г. през 2006 г. с диагноза „перфорация на стомаха“. В болницата, в която е лекувано и която регистрира смъртта на детето, от него са извадени 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см. Това става по време на операция, която обаче не успява да го спаси.

От Комитета са на мнение, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство, което да застане зад него, никой нямаше да пренебрегне така живота му. 

След проверката на родната прокуратура не са намерени лица, които да носят наказателна отговорност за смъртта на детето. Интересно е, че са били разследвани само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, който е допуснал детето да погълнел всички тези предмети, които са причинили и смъртта му.

От БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство относно смъртта на детето, с настояване да се издири как то е допуснато да си причини това. Но през ноември 2011 година Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, полагащи грижи за детето и допуснали то да погълне всички тези предмети.

Пред Европейския съд по правата на човка от БХК ще твърдят, че е нарушено правото на А. Й. на живот, правото й на свобода от нечовешко/унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

Източник: vesti.bg